Rätt resultat med fel verktyg

En liten text om mål och resultat, del 1 av 2. 

Hur presenterar man sig egentligen för en skara läsare, utan att inleda med: ”Hej, jag heter Sebastian, driver 60dagar.se och jag skriver här som gäst”. Det blev mitt första huvudbry när detta inlägg skulle snickras ihop. Jag har ju så mycket att säga och berätta! Jag har så många olika infallsvinklar och idéer som är värda att sättas på pränt och spridas. Till slut kom jag fram till att helt enkelt börja med ett första inlägg och se vart det tar vägen.

Så.  

Hej, jag heter Sebastian och ni känner kanske mig från Instagram och hemsidan, som 60dagar.se   

För att man ska förstå mitt intresse kring träning och viktnedgång och allt som hör till (verktyg, kunskap, resultat) så ska jag börja med en kort historia.  

I övre tonåren var jag (såsom många andra tonåringar) glad i att festa, umgås med kompisar och ägna mig åt de närmsta 24 timmarna som jag hade framför mig. En tanke på planering och förståelse om orsak och verkan var inte prio ett, så att säga. Det blev för mycket av det goda i livet, både gällande festande, kost och stillasittande och det satte mig tidigt i situationen: ”Kraftig övervikt”.

Läkaren vid en hälsokontroll sa: ”Antingen gör du någonting nu, eller så börjar du redan nästa vecka kapa av dina levnadsår i andra änden av livet”. Hårt, men det fick mig att gå ut från vårdcentralen och vända livet där och då.

Varför hamnade jag där då?

I många år har jag alltid skyllt lite på gener och anlag för att lägga på mig vikt lätt. Det ha varit skönt att kunna säga den meningen: ”Jag lägger på mig vikt så lätt”. Den meningen blir som en bortförklaring – ja, ett sätt att slippa fundera över varför denna övervikt faktiskt fanns eller ibland finns där.

Men sakta men säkert har mina år gett mig kunskap, erfarenhet och förståelse av att det där med orsak och verkan. Att det kanske har mer med övervikt att göra, än bara gener och genetik.

Kort och gott: jag är en riktig latmask som älskar mycket mat.

Den insikten, den förståelsen och det erkännandet har hjälpt mig extremt mycket mer än vad någonting annat gjort genom alla år.

Är det rättvist? Absolut inte.
Har jag svårare att gå ner och hålla en vikt än andra? Absolut.
Beror det på gener? Inte i mitt fall.

Varför är det så då? För att jag PRIORITERAR fel. Ibland medvetet, ibland undermedvetet.

Jag har genom alla år hållit min vikt och min hälsa i schack genom att köra extrema dieter; det vill säga lågt kaloriintag blandat med hård träning. Hur enkelt som helst! Vikten rasar och jag får snabba resultat. Hjärnan tillfredsställs och bilden i spegeln är godkänd, och min självbild säger att detta är mitt riktiga jag.

Sen kommer bakslaget. Hjärnan säger åt mig att jag är nöjd med det jag ser och att jag kan släppa lite på det extrema. Oftast går det sedan fort: Från flera månader av kämpande så kan ohållbara rutiner, extrem träning och brist på näring förändras inom loppet av ett par veckor. Det nya normala blir snabbt vardag och jag inser inte att mina steg tillbaka är fem gånger starkare än framstegen. Jag inser det inte förrän det är ”för sent”. 

På detta sätt har jag hållit på i stort sett 15-20 år, och vissa år har jag fått ENORMT bra resultat av viktnedgång.   

Det är just precis här jag måste stanna upp. Vad är ett ENORMT bra resultat? Vad är framgång för mig?     Ja, fram tills för några år sedan var det siffran på vågen, måtten på kroppen och reflektionen i spegelbilden - JUST DEN DAGEN då jag mätte. That’s it. Det var allt eller inget. Vinst eller förlust - varje morgon jag vägde mig eller hur badbyxorna satt just den specifika dagen.     

Vad som fanns i det förflutna vad som finns i framtiden, spelade ingen roll. Allt mäts här och nu.       

Att slippa de tankarna och att kommit ifrån den typen av måttstock i huvudet är en otroligt skön känsla, för den öppnar upp för gråzonen i livet.       

Allt är inte svartvitt.

Allt är inte 800kcal om dagen eller 3500kcal om dagen.

Allt är inte löpning på en mil 4 gånger veckan mot att inte springa alls.

Allt är inte 100+ kg på vågen eller 70kg på vågen.

Överallt finns en gråzon. Ett ord som låter tråkigt, men som är så starkt när det kommer till kunskap om målsättning och kostlära.

Pavle och David här på Smartare Fitness använder ofta ”Det beror på”, vilken jag skulle kunna översätta denna gråzon till. Saker hänger näst intill alltid ihop. Olika mycket, på olika sätt och beroende på vem du är, absolut. Men det är väldigt sällan allt eller inget. 

Om jag behöver förklara någonting gällande mina tankegångar, använder jag mig ofta av liknelsen ”att bygga ett hus”. 

Som avslutning på denna första del, lämnar jag er med just den liknelsen:

Under mina första år, efter att jag fått i uppdrag av läkaren att förändra mitt liv, började jag bygga på en koja. En riktigt lyxig och snygg koja blev det, men oavsett hur mycket jag målade, sågade eller byggde på kojan var den ingen bostad 24/7 och skulle aldrig kunna räcka till som utrymme för mitt framtida liv...

Nästa del kommer jag gå in på hur jag nu på senare år bara börjat lägga grunden. Hur jag började bygga på mitt nya hus, hur jag använder rätt verktyg, vilka moment jag behöver hjälp med och vad jag klarar själv.  

Till stor del och med mycket inspiration och kunskap från Smartare Fitness, David och Pavle, så ser det nya bygget ut att gå en spännande framtid till mötes.

Vi hörs snart igen, i del 2!

...

Artikeln är skriven av Sebastian från bloggen 60dagar.se

Följ honom även på Instagram.