Funkar verkligen periodisk fasta? Och för vad?

Kost, Avsnitt 102, ,

Senaste åren har verkligen varit hälsotrendernas år och fler och fler blir hälsomedvetna.

Det tycker vi verkligen är en bra sak. När överviktstatistiken inte ser lovande ut är det fantastiskt att det finns folk som vill vända den trenden och göra något åt sin egna viktsituation.

Och vi vet att det inte är lätt att veta var man ska börja och hur man ska göra. Därför är vi allergiska mot diet-gurus som vilseleder människor med sina metoder, som de säljer in som “the magic pill”, som ska vara så enkla att det bara inte går att göra fel och att viktminskningen är garanterad… bara du följer några enkla knep.

Periodisk fasta kan ibland säljas in på detta sätt.

“Ät bara under vissa tider så blir allt bra”.

Men det är viktigt att ha tungan rätt i mun och förstå varför periodisk fasta eventuellt kan leda till viktnedgång. Var det just p.g.a. tidsrestriktionen? Vad gjorde tidsrestriktionen? Kommer det alltid fungera?

--

Tidsstämplar

0:00 Intro.

1:01 Snack om när periodisk fasta blev populärt, vilka bra saker detta förde med sig, men hur gurus som vanligt vinklat datan.

6:51 Studier visar inte att periodisk fasta är dåligt, det verkar till och med vara lovande för viktnedgång, men fasta är inte bättre än en “vanlig” kalorirestriktion. Fastan tenderar att hjälpa vissa människor att lättare hamn i ett underskott, om den typen av kosthållning passar dem och är hållbar.

13:02 Periodisk fasta passar inte alla. Detta matbeteende kan vara triggande och psykiskt påfrestande för vissa. Vill man vidare sprida ut sitt proteinintag över en längre period under dagen så är fasta inte heller det optimala valet.

15:56 Argumenten är att fasta håller insulinnivåerna låga och att detta främjar förbränning av fett, dvs att kroppen använder primärt fett som energikälla, men är det så enkelt? Håller argumentet hela vägen? Vad säger studier som jämför.

18:56 Slutsatsen är att periodisk fasta inte är fel, det kan fungera för dig som individ att lättare upprätthålla det kaloriintaget du önskar, men det kan också medföra stress, så välj det som passar dig och testa dig fram.

21:42 Diskussion om varför det troligtvis inte är en bra idé att äta mycket sent på kvällen.

28:24 Outro.