Sluta balansera dina hormoner

Hälsa, Avsnitt 105, ,

Kaloriunderskott fungerar inte, utan du behöver “balansera dina hormoner”.

Detta är vad många wannabe-experter slängs med. Men de blandar ihop äpplen och päron, så spring därifrån så fort du hör något sånt.

Det stämmer att obalanser i ens hormoner kan försvåra en viktnedgång. Det kan helt enkelt vara svårare att hamna i ett kaloriunderskott, förutsättningen för att tappa vikt, när vissa hormoner t ex säger till dig att äta mer.

Rubbningar i hormoner kan också göra att man bränner mindre, dvs har en lägre ämnesomsättning.

Men hormoner i kroppen kan inte skapa energi, det går emot en av de mest grundläggande av fysikens lagar.

Lyssna och lär dig att sortera i skitsnacket och vinklingarna av branschen lurendrejare!

--

Detta kommer du lära dig i dagens avsnitt

  • Om hormoner, vad dessa är och vad de gör.
  • Vad man menar med balanserade hormoner, dvs när de är balanserade och när man behöver söka hjälp.
  • Om hur kroppens avancerade mekanismer sällan kan betraktas i ett vakuum och utefter det tro om att något är fel. T ex är en insulin-spike full normalt efter en måltid, likaså ett högre blodtryck under träning.
  • Om hur företag och folk i branschen skapar problem som egentligen inte finns och sedan säljer en lösning på "problemet".
  • Om hur insulinresistens inte skapas av att insulinet förhöjs ofta under dagen utan snarare genom att man inte gjorde sig av med den tillförda energin, dvs man hamnade i ett kaloriöverskott. För mycket och för länge av det goda helt enkelt.
  • Om hur verkliga hormonella obalanser (medicinskt konstaterade) kan försvåra för en att hamna i ett kaloriunderskott, men detta innebär inte att man varit i kaloriunderskott men inte gått ner i vikt.