3 sätt att bränna maximalt med fett

Wow tänker du när du ser vår rubrik! Snälla, berätta hur... Vad behöver jag göra och vad behöver jag köpa?

Inget, lugn 😌

Fettförbränning är ett ord som ofta används för att vilseleda dig. Tyvärr spelar gärna företag, influencers och gurk-gurus med ordet för du vill ju bränna fett.

Men vill du verkligen bränna fett? Är det hela sanningen? The shit. Är du säker på att du inte vill bli AV med fett? Jo, men är inte det samma sak?

Nej, och det är exakt detta vi behöver reda ut så att du vet precis vad du behöver göra för att både nå dina mål men också spara på din tid och dina pengar som kan gå till andra saker...vettigare saker.

Fettförbränning är inte samma sak som fettförlust (notera detta!)

För att du ska förstå hela kalaset behöver vi backa bandet lite. Du behöver förstå dig på ENERGI som kommer i olika former för att få saker och ting att fungera. För att inte göra detta till en fysiklektion (vi är inte fysiker lol) så ska vi göra det väldigt enkelt.

En bil får sin energi i form av bensin, diesel, el eller något annat för att fungera. Bränsletanken tar slut och behöver fyllas på ständigt så länge bilen är i rullning.

Du som människa går inte på luft och inte heller på bensin. Utan du får energi från våra makronutrienter.

Alla makronutienter förser oss med energi, men just fett (som är essentiell) förser oss med mest energi per gram fett från maten vi äter. En energin i fett kan vi dessutom lagra i våra kroppar på ett mycket bättre sätt än protein och kolhydrater, love handles.

Att kunna lagra energi är en bra sak alltså... Lite fett på kroppen gör dig gott och du överlever nog längre om du hamnar på en öde ö, till skillnad från om du var tokrippad 😉

Fett används alltså konstant för att helt enkelt få oss att fungera.

Och för att nörda till det lite så "bränner" vi inte fett utan vi oxiderar fett och majoriteten kommer faktiskt ut som koldioxid och vatten genom utandningsluften. Hyperventilera inte nu…

Samtidigt som du oxiderar fett så lagrar du också fett konstant med tanke på att du inte är död och förmodligen äter (tankar bilen).

Om du bränner mer fett än du lagrar in så tappar du helt enkelt fettmassa och om du tvärtom lagrar mer fett än vad du förbränner/oxiderar så lägger du på dig fettmassa.

Så med andra ord kan du bränna extremt mycket fett men samtidigt lägga på dig fett på magen, låren eller vart din kropp nu föredrar om du lagrar mer fett. Återigen, att bara tänka på hur man bränner fett är att titta på endast ena sidan av myntet.

För att göra detta ännu tydligare. Om någon har gått upp extremt mycket i vikt så har den personen förmodligen också bränt extremt mycket fett vilket tar oss till den första vilseledningen som lätt kläcks ur från Keto/LCHF-anhängarna:

“Ät mer fett för då bränner du mer fett”

“Kolhydrater höjer upp insulinet som hindrar fettförbränning”

När man har en agenda att vilseleda så kör man på klassikern och utesluter information, förvirrar och tar sanningar och icke-sanningar helt ur kontext för att helt enkelt få sin metod att låta bättre.

Vi har absolut inget emot om någon väljer att äta en lågkolhydratkost. Sanningen är den att vi faktiskt inte bryr oss vad du väljer att följa för diet eller trend. Vi vill bara att du ska förstå faktan bakom (t ex att det fungerar pga ett kaloriunderskott och inte för att det är LCHF) så att du själv kan välja det som faktiskt fungerar för dig. För det är det enda som spelar roll.

Så bränner du verkligen mer fett om du äter mer fett och utesluter kolhydrater? Japp! Det stämmer. Äter du mer fett så kommer din kropp att oxidera mer fett (för du kommer ju ha mer fett i bränsletanken)... men så enkelt är det inte och det finns detaljer som "anhängarna" inte vill säga. Och det är att du lagrar också mer fett ju mer fett du äter 🤦‍♂️ ... alltså blir det gånger noll, om du inte lagrar mindre fett än vad du bränner. Alltså äter mindre kalorier (energi) än vad du gör av med.

En annan extremt  viktig puck att förstå är att kroppen faktiskt lagrar in endast fettet vi äter från maten och extremt liten del (nästan inget) från kolhydrater och protein. Så ju mindre fett vi äter desto mindre fett bränner vi, ja, men vi lagrar då också MINDRE fett.

Det bottnar alltså i att det spelar mindre roll om du bränner mer eller mindre fett under vissa tillfällen och din energibalans, balansen mellan fettförbränning och fettinlagring, kommer i slutändan att avgöra om du blir av med fett eller inte.

Vilket tar oss vidare till nästa vilseledning:

Kör kardio på fastande mage och bränn mer fett”

Ännu en gång en sanning som är tagen ur kontext från helheten, för det stämmer faktiskt att du oxiderar mer fett i ett fastande tillstånd, likt lågkolhydratskost. Kroppen använder alltså mer fett som energikälla just där och då.

Men kroppen är inte dum och kommer att kompensera ner detta senare under dagen när den får i sig mat och då oxidera mindre fett. Vi säger alltså inte att du inte ska träna eller promenera på fastande mage, gör det om du verkligen älskar det och mår bra av det. Gör det om det är det som får just dig att vara konsekvent vilket är det viktigaste men hur tråkigt det än låter så kommer återigen din energibalans ändå att avgöra om du blir av med fett på kroppen eller inte.

Återigen, you do you ❤️

...

Det tar inte slut här utan vi har ju även alla möjliga kära piller som företag hajpar upp, för dessa ska tydligen alltså få dig att bränna en himla massa fett 😂

Fungerar dessa? Det är ofta en “New Formula” med en rippad fitnessmodell på framsidan som såklart tagit just dessa fat burners LOL... NEW FORMULA?? Komiskt va? Vi vill gärna veta vad personen gjorde innan för att se ut sådär? Eller gick det över en natt med den nya formeln?

Du gissade rätt! Det va ett kaloriunderskott. Förmodligen så led modellen lite extra inför en plåtning där färg, ljus och post production (läs Photoshop) skapade en falsk bild av en egentligen helt ohållbar form. Detta paketerades sedan fint och marknadsförs till dig. Du behöver bara ta ett piller och vips så ser du ut sådär lol.

Tyvärr kommer inte dessa fat burners att bränna bort något fett från din kropp, det är ingen magi, samma fysiska lagar gäller även när du tar sådana piller. Fat burners innehåller ofta koffein och andra extrakt som kan få dig mer eller mindre på tårna och/eller sänka din aptit. Dvs de kan få dig att tweaka på båda sidorna av energiekvationen.

De kanske kan hjälpa dig om du gör 99.9% av allt annat rätt, dvs tränar konsekvent, äter hälsosamt majoriteten av tiden, sätter dig själv i ett kaloriunderskott över tid och sover ordentligt. Och kanske endast i de fall du är i en situation där du ska ge dig på en lågkaloridiet inför t ex en fitnesstävling, för då utgår vi ifrån att du gör de mesta rätt och har rätt coaching. Annars kommer tyvärr fat burners göra jack shit... förutom att tömma din plånbok.

Komiskt nog är Sverige ett land på topplistan av de länder som dricker mest kaffe i världen men ändå går befolkningens övervikt sakta men säkert upp. Hade det varit så enkelt så hade alla tagit ett piller och fått fram tvättbrädan och vi hade även haft det i vår butik men istället fokuserar vi på att sälja bra kosttillskott som faktiskt hjälper dig i din träning och hälsa.

Sammanfattning

Fett är en av våra energikällor som oxideras (bränns eller rättare sagt förbränns) konstant. Energin används för olika funktioner och aktiviteter. Ibland använder vi vi oss mer av fett som energikälla och ibland mindre. Vi lagrar dessutom fett genom maten vi äter.

Att bränna fett är inte samma sak som att bli av med fett. Balansen mellan fettinlagring och fettförbränning kommer att avgöra om du lägger på dig fett på din kropp eller blir av med fett från din kropp.

Vill du tappa fett så kommer det inte att spela någon roll om du förbränner mer eller mindre fett just nu om du inte hamnar i en negativ energibalans - kaloriunderskott över tid.

Hoppas det här inlägget klargjorde lite förvirring!