Få saker att bli av med rätt setup

Alla vi ha nog upplevt att vissa saker bara inte blir av. Och hur mycket vi än motiverat det för oss själva och “bestämmer oss” så åker tummen helt enkelt inte ur när det kommer till en del grejer i vår vardag.

Och vi pratar inte bara om den där nya kosthållningen eller träningsprogrammet som du “skulle kommit igång med”.

Nej, vi pratar om allt i livet.

Om hur Pavle inte lägger upp content på sin Instagram och hur David har svårt för konditionsträning utan sin inomhuscykel.

Vi pratar också om hur vissa människor inte söker nytt jobb trots att de inte trivs med sina nuvarande arbetsuppgifter.

Och om dem som vill plugga vidare men åren bara går och de låter den drömmen rinna ut i sanden.

Listan fortsätter…

Så vad gör vi alla för fel och hur ska vi göra istället?

Följ inte bara din motivation

Motivation är en fantastisk sak när den är på topp. Du köttar på som bara den med allt du får för dig.

MEN…

Vad gör du när du inte har någon motivation?

Förmodligen gör du Jack Shit 💩

Det är helt normalt att motivation går upp och ner. Det är orimligt att vara 110 procent motiverad hela tiden.

Så att göra saker enbart baserat på din motivation kommer resultera i att du i perioder inte gör så mycket. Och resultaten av noll arbete kommer (surprise, surprise) också bli noll 📉

Tråkigt tänker du kanske, men så är läget, så låt oss alla bara acceptera att om vi inte arbetar mot ett visst mål så kommer inte resultaten. Det är helt enkelt spelreglerna i det universum vi lever i.

Låg motivation är en jättevanlig orsak till att man inte gör det “man borde göra”. Så vi säger:

SLUTA FÖRLITA DIG ENBART PÅ MOTIVATION❗️

Disciplin

När motivationen är låg kan disciplin absolut vara ett verktyg att ta till.

“Ryck upp dig och pannben-a dig igenom det där passet!”

Men hur länge kan man hålla på så? Ska man göra det varje gång motivationen är på botten?

Hela livet?

Blir det inte också lite uttjatat?

Jo, det tror vi i alla fall. Även om vissa självklart kommer ha mer pannben än andra och större förmåga att trycka undan känslor och sämre motivation åt sidan och bara mangla på. Men vi tror att alla har en gräns.

Så förlita dig inte heller enbart på disciplin, för du har en gräns du med, och när du passerat den kommer inte ens disciplinen räcka för att få dig att får skit gjort.

Rigga upp “setups” för framgång

Ett underskattat sätt att skapa framgång är att servera för dig själv det du ska göra så att det nästan känns dumt att inte göra det.

Tänk om du hade en butler (med kunskap om träningsnutrition) som lagade all din mat skulle det ju underlätta att följa en viss kosthållning. Eller hur?

Men självklart kan vi inte alla bara gå och skaffa oss en butler eller privat kock, men låt oss dra ut essensen i vad kocken gör… serverar din mat så att du bara behöver äta.

Så genom att göra dina egna matlådor på förhand med exakt det du vill få i dig kan du åstadkomma exakt samma sak (med lite mer jobb såklart).

Det finns inget magiskt med matlådor, men att ha dem klara, redo att hugga i, är ett exempel på en grym setup som gör det enklare för många att hålla sig till en viss kostplan.

En effektiv setup kan antingen minska trösklar för att få saker ur händerna, eller öka trösklar för saker som tar dig längre bort från ditt mål.

Att göra matlådor, packa gymväskan dagen innan, planera ditt träningspass på förhand, eller ha den utrustning du behöver nära till hands är alla exempel på setups som minskar trösklar.

En inomhuscykel är t ex Davids stora hack för att få in konditionsträning oftare. Den är hemma hos honom, alltid redo för att han bara ska hoppa upp på den och köra igång ett pass.

Att öka trösklar kan t ex handla om att inte ha godis hemma (alternativt att ha max X antal gram) så att du bara behöver gå till skafferiet och plocka. Eller att radera Netflix-appen om du märker att du lägger ner timmar på att titta på serier och det stoppar dig från att jobba mot ett mål som är viktigt för dig.

Setups hjälper dig att få in vanor

Vissa saker gör du bara, utan att tänka för mycket. Det händer av bara farten… Du behöver varken motivation eller disciplin. Du har rutiner som gör att det bara löser sig på autopilot.

Du har en vana.

Antingen handlar det om saker du naturligt har en fallenhet för och att dessa faktiskt inte är lika jobbiga för dig som för någon annan.

Eller så är det annat som sker mindre naturligt, de är lite jobbigare, men du har å andra sidan rätt draghjälp. T ex en vän som du gillar att umgås med som också tränar. Sannolikheten för att du också kommer börja träna är större än om vännen inte tränade. För du har nu mer att hämta av träningen, du kommer få spendera tid med vännen du gillar.

En bra setup är exakt det… draghjälp som pushar dig till autopilotläge, till ett stadium där du har vanor och inte bara motivation och disciplin.

Så, identifiera både

1. det du gör av bara farten och

2. det som är jobbigare men ändå viktigt.

Försök sedan rigga upp ditt liv så att även det jobbiga blir av enklare. Vi har inte svaren på exakt hur du ska göra det för alla vi är olika.

Bollen är på din planhalva, kör!

//Pavle & David