Så minskar du klumpar i din Prestera

Att du är här måste innebära att du precis köpt en Prestera! Grymt, för det är en sjukt bra pre-workout-drink.

Pulvret kan däremot klumpa ihop ibland och det första man tänker på då är att den är dålig, men så är inte fallet. Du kan fortfarande använda Prestera 😃

Vi ska i den här korta artikeln förklara:

1. Varför det bildas klumpar,

2. Hur du kan minska risken att den klumpar ihop och

3. Vad du kan göra när pulvret väl klumpat sig.

Då kör vi!

Varför bildas klumpar i Prestera?

Här behöver man backa bandet och ställa sig frågan vad ens klumpar är. Jo, det är vatten som bundits till pulvret. Så därför är klumparna helt och hållet ofarliga.

Men då börjar man genast undra, hur he***te kom vatten in i burken? Det är helt enkelt för att en av ingredienserna drar åt sig vatten, den drar åt sig vatten får fukten i luften.

Vi pratar här om aminosyran L-Citrullinmalat, ingrediensen som ger grym pump och prestation. Men den ger grym effekt bara vid en väldigt osnål dosering, vilket är 6-8 gram per portion och Prestera ligger på 8 gram. Men det gör också att pulvret blir mer benäget att klumpa ihop än om vi t ex hade en ineffektiv dos på 1-2 gram.

Det är särskilt under sommaren när luften är mycket mer fuktig som det är störst risk för Prestera att klumpa ihop sig. Så även om man tänker "Ja, men jag förvarar min PWO torrt" så kan det ibland inte räcka eftersom hela ens bostad kan ha högre luftfuktighet under stora delar av året.

Men det är absolut en god idé att ta hand om sin Prestera för att minska riskerna för klumpar. Så härnäst kommer vi prata lite om hur man kan göra det.

Så tar du hand om din Prestera för att minska risken för klumpar

Det går att minska risken för klumpar, har man tur så kan pulvret hålla sig fint hela somrar, så nedan tips är verkligen något vi rekommenderar att alla följer. Men vi vill ändå lyfta risken att även om du är supernoggrann med din Prestera, men samtidigt maximal otur när det kommer till luftfuktigheten i just ditt hem, så kan klumpar fortfarande bildas. I södra Sverige är t ex luftfuktigheten oftast 3-4 gånger högre än i norr.

Nåväl, här är grejer du kan göra:

  • Ha alltid absorbentpåsen kvar i burken, begravd i pulvret. Tanken med påsen som jag skrev är att samla upp fukten istället för att själva pulvret ska göra det.

 

  • Blanda runt i burken efter användande för att krossa eventuella nybildade klumpar och skaka då och då ordentligt när burken är stängd. Nybildade klumpar är oftast rätt torra och porösa och går att krossa i ett tidigt skede, då blir det lättare att dosera med skopan.

 

  • Om du inte använder Prestera på ett tag riskerar klumparna att stelna till ordentligt, så skaka burken då och då även om du inte ska använda den. Detta är kanske svårare under en ledighet för du kanske t.o.m. när bortrest, men du kan alltid ta med burken eller planera så att din burk tar slut precis innan ledigheten.

 

  • Häll alltid i pulvret i en tom shaker (före vattnet), för vattendroppar kan råka studsa upp i skopan när du häller över pulver i vatten. För du sen lägger tillbaka en blöt skopa i burken så är det som gjort för att klumpa ihop.

 

  • Lite på samma tema som föregående punkt... Skopa såklart alltid med torra händer (duuuh).

 

  • Se till att förvara burken så torrt som möjligt i skafferiet. Förvara t ex aldrig burkar ovan din kyl eller frys, där är det varmare och fuktigare i luften.

 

  • Om du har luftkonditionering och luftavfuktning i hemmet under sommaren är ju såklart bäst.

Följ dessa tips så kommer du i alla fall ha gjort allt du kan för att minska risken för klumpar.

Vad du kan göra när pulvret väl klumpat sig?

Som vi redan sagt, klumpar är inget farligt, det är vatten som bundits till pulvret, så det går absolut att ta slut din burk med ett ihopklumpat pulver. Det enda är att pulvret kanske är lite krångligare att dosera (lite beroende på hur stora klumparna är.

Dosera alltid med livsmedelsvåg

Vi rekommenderar att du alltid väger upp Prestera med en livsmedelsvåg för hur mycket man tar i en skopa kan variera, och Prestera har en hög koffeinhalt. Så några gram pulver för mycket kan göra att du får i sig mer koffein är du tänkt dig. När pulvret har klumpats så är dosering med köksvåg extra viktigt.

Pro tip: lägg burken på vågen, nollställ och "dra bort" rätt mängd pulver. Om det t ex står -14 gram på vågen så har du skopat upp just 14 gram.

Om klumparna är små, dvs om pulvret är lite grynigt, kan du som vanligt skopa upp med plastskopan.

Om klumparna är lite större kan du behöva skaka burken kraftigt (stängd såklart), eller till och med hacka upp med kniv eller annat verktyg och därefter dosera.

Slutligen tar det självklart lite längre tid innan den löser upp sig helt i vatten, så lite mer tålamod krävs. Det går även att använda en blender om tålamodet inte är på topp 🙂

Lycka till med din Prestera och dina gains!

David & Pavle