Ska du deffa eller bulka?

Att deffa eller bulka - kan detta vara en av livets stora frĂ„gor? 😂

Du tÀnker kanske...

"WTF, vad pratar de om? Jag pallar inte ens vara konsekvent med trÀningen!!!"

Men lÄt oss leka med tanken att du faktisk har bestÀmt dig.

Att...

"Nu jÀvlar ska jag göra den dÀr transformationen"

Ok, vad ska du dĂ„ göra rent konkret. Ska du “deffa”, dvs sĂ€tta dig i ett kaloriunderskott och fĂ„ bort fettet, eller ska du satsa pĂ„ att bygga maximalt med med muskler, also known as “bulka”?

VadĂ„ Ă€r det antingen eller? Ni sa ju att man kan deffa och bygga muskler samtidigt đŸ˜±

Ja, vi har tidigare pratat om att det Àr fullt möjligt (för de flesta i alla fall) att bÄde bygga muskler och deffa samtidigt. Och det Àr sanningen, det gÄr! Och vi vet att de flesta ocksÄ vill göra bÄda delarna.

Men, men, men att det Àr möjligt Àr inte lika med att det Àr optimalt.

Fokusera pÄ ett mÄl i taget

Vill du uppnÄ maximal muskeltillvÀxt, dvs bygga muskler i den snabbast möjliga takten för dig som individ sÄ kommer det i mÄnga fall inte vara optimalt att ligga i ett kaloriunderskott, det kommer bromsa tillvÀxttakten.

Att dÄ switcha frÄn kaloriunderskott till kaloribalans, eller ett litet överskott kommer hjÀlpa dig enormt mot mÄlet att snabbare bygga muskler.

LikasÄ kommer muskeltillvÀxtmÄl under en deff att bromsa ner deffen, för du kommer behöva ha ett mindre aggressivt underskott för att orka trÀna sÄ pass hÄrt för att stimulera gains.

Nu föresprĂ„kar vi alltsĂ„ inte att du ska vara för aggressiv med ditt kaloriunderskott, detta leder oftast till att du fĂ„r noll energi och inte bara tappar fett utan Ă€ven muskler
 men om du Ă€r okej med att inte försöka bygga nya muskler utan bara behĂ„lla de du redan har sĂ„ kan fokuset ligga primĂ€rt pĂ„ deffen och du kan nĂ„ det mĂ„let snabbare.

Kort och gott, att jaga bÄda mÄlen samtidigt Àr helt enkelt inte optimalt för nÄgot av mÄlen, Àven om det Àr fullt möjligt.

SÄ fokusera pÄ en sak i taget.

TĂ„lamod 😌

Vilket av mÄlen Àr bÀst att börja med? Ska jag deffa eller bulka först?

Det hÀr Àr ocksÄ en grymt bra frÄga och den kommer bero pÄ (1) vad som Àr viktigast för dig och (2) vad din fysiologiska utgÄngspunkt Àr.

SĂ„...

Vad vill du?

Ja, vad Ă€r egentligen viktigast för dig? Vad vill du med mitt liv? đŸ€Ł

Ok, vi behöver inte dra det sĂ„ lĂ„ngt denna gĂ„ng (Ă€ven om vi verkligen, verkligen föresprĂ„kar att försöka förstĂ„ sig sjĂ€lv och hitta sitt “varför”) utan lĂ„t oss keep it simple.

Om du mÄste vÀlja ett av mÄlen, vad vÀljer du idag? Och tÀnk dÄ ocksÄ pÄ vad andra sidan av myntet Àr, dvs vad gÄr du miste om nÀr du vÀljer det du vÀljer.

Du kanske tÀnker att du verkligen vill bygga lite mer muskler och förstÄr dÄ att definitionerna pÄ kroppen (magrutorna, den rippade ryggen, lÄren, m.m.) fÄr vÀnta lite.

Eller sÄ tÀnker du att du verkligen vill fÄ fram abs:en och förstÄr dÄ att det kan betyda att gunsen eller rumpan inte vÀxer, de kommer snarare bli mindre eftersom en del underhudsfett kommer försvinna.

Och kom ihÄg, vÀlj det DU vill.

Det Àr helt ok att vilja bli tightare och skita i musklerna just nu.

Eller att vilja se ut som hulken och skita i synliga magrutor för tillfÀllet.

(Men spoiler... du kommer inte bli som hulken, sorry 🙃)

Din fysiologiska utgÄngspunkt

Det vi menar med din fysiologiska utgÄngspunk pÄ ren svenska Àr din fettprocent.

HÀr Àr det rÀtt sÄ enkelt. Det finns ett intervall av fettprocent inom vilken du helst vill vara. Det hÀr Àr inget vi har kommit pÄ utan det Àr kliniska definitioner.

Killar
10% - 16% kroppsfett

Tjejer
20% - 30% kroppsfett

Och ja du kan vara hÀlsosam under eller över dessa grÀnsvÀrden, sÄ fastna snÀlla inte vid exakta siffror.

Hur som haver


Ligger du som kille över 16 procent kroppsfett och som tjej över 30 procent kroppsfett sÄ Àr rekommendationen att deffa, att sÀtta dig i ett kaloriunderskott, i ett första skede.

Ligger du som kille under 10 procent kroppsfett och som tjej under 20 procent kroppsfett sÄ Àr rekommendationen bulka och satsa pÄ att bygga muskler som primÀrt mÄl.

Att göra tvÀrtom dessa rekommendationer kan alltsÄ absolut funka i individuella fall men sannolikheten Àr stor att kroppen kommer sÀga ifrÄn.

Att försöka deffa nÀr man redan Àr under grÀnsvÀrdena leder till en rad negativa adaptioner som lÀgre testosteronnivÄer, lÄg energi m.m. Men faktum Àr att mÄnga negativa adaptioner kommer Àven vid för höga mÀngder fett, t ex just lÀgre testosteron.

LÄt oss knyta ihop sÀcken

Det finns mÄnga nyanser i detta heta Àmne, sÄ stirra dig inte blind pÄ endast en aspekt.

Lyssna pÄ dig sjÀlv och vad du vill men blunda inte för siffrorna som smartare mÀnniskor Àn oss kommit fram till. Att strunta i dessa riktlinjer Àr att skjuta dig sjÀlv i foten.

Om du Ă€r nojig över lite fett pĂ„ kroppen, zooma ut och förstĂ„ att det Ă€r ditt ego som vill att det ska “hĂ€nda grejer” i spegeln. Ha istĂ€llet is i magen och lita pĂ„ processen, muskler tar tid att bygga.

Att stĂ€ndigt försöka bygga muskler med en lĂ„g fettprocent och inte vĂ„ga ligga i ett litet överskott kommer göra det hela för smĂ€rtsamt. Ät lite mer, bygg lite muskler och deffa igen om du nĂ€rmar dig eller kommer över det övre grĂ€nsvĂ€rdet.

Ja, det kan bli jobbigt nÀr det kryper uppÄt i fettprocenten, men kom ihÄg att du gör det för att underlÀtta för dig att lÀgga pÄ dig muskler. Och du behöver inte gÄ hela vÀgen upp till 16 procent som kille och 30 som tjej.

Men poÀngen Àr att du inte heller behöver ligga pÄ den nedre grÀnsen.

Om du helt tvÀrtom har stÀngt av alla kÀnslor kring att se deffad ut och bulkar mest hela tiden för att krama ut alla gains och dÀrför ligger konstant pÄ en för hög nivÄ av kroppsfett, stanna upp du med, du behöver inte heller ha brÄttom. En kortare period med lite mindre muskeltillvÀxt pga kaloriunderskott för att ta ner dig till hÀlsosammare nivÄer Àr inte hela vÀrlden.

Du behöver som sagt inte deffa ner dig för mycket, för lÀnge, utan det kan vara en minicut och att du efter det, med hÀlsosammare fettprocent, kan fortsÀtta bulka.

PoÀngen Àr...

Det du Àr mest rÀdd för Àr kanske exakt det du behöver göra!

//Grabbarna